Avida International pleit voor pragmatisme bij nieuwe ESG verslagleggingseisen DNB

De aandacht voor duurzaamheid en verantwoord beleggen is de laatste jaren exponentieel gegroeid, en pensioenfondsen spelen hierin een sleutelrol. Met de voorgenomen invoering van nieuwe ESG-verslagleggingseisen, zoals de recente wijzigingen voorgesteld door De Nederlandsche Bank (DNB), wordt het voor pensioenfondsen steeds belangrijker om meer gedetailleerde informatie over hun duurzaamheidsbeleid en duurzaamheidsrisico’s te verstrekken. Maar deze nieuwe regels roepen ook vragen op: hoe werkbaar zijn deze eisen voor pensioenfondsen in de praktijk? Avida International pleit voor een pragmatische benadering die de balans bewaart tussen verantwoording en werkbaarheid.

Nieuwe eisen, nieuwe lasten

In het kader van de voorgenomen aanpassingen van de Regeling verslagstaten pensioenfondsen 2015, introduceert DNB twee nieuwe vierde kwartaal verslagstaten: K-211 (Reductiedoelstellingen) en K-212 (Aangehouden beleggingen – informatie over ESG- kenmerken). Deze nieuwe eisen zijn bedoeld om DNB in staat te stellen adequaat toezicht te houden op duurzaamheidsrisico’s bij pensioenfondsen.

Hoewel deze rapportageverplichtingen gericht zijn op het verbeteren van duurzaamheidsinformatie en het toezicht op ESG-risico's, zorgen ze ook voor extra administratieve lasten. Veel pensioenfondsen hebben hun ESG-beleid nog onvoldoende geconcretiseerd, waardoor het moeilijk kan zijn om deze nieuwe vereisten snel in te passen in bestaande processen. Zo zullen veel fondsen hun eigen beleid en doelen nog moeten (her)formuleren en hun rapportagesystemen moeten aanpassen aan de nieuwe eisen.

Een oproep tot pragmatisme

Avida International benadrukt de noodzaak van pragmatisme bij de implementatie van de voorgenomen ESG-rapportageverplichtingen. Hoewel het begrijpelijk is dat toezichthouders als DNB meer inzicht willen krijgen in duurzaamheidsrisico’s, is het belangrijk dat de eisen in verhouding staan tot de praktische mogelijkheden van pensioenfondsen, hun (fiduciaire) vermogensbeheerders en custodians.

"Het is een logische stap, maar we moeten erkennen dat dit vraagt om de nodige extra inspanning op een toch al volle agenda," aldus Gerben Schreurs, Partner en Country Head NL bij Avida International. “Wij zien dat nog maar weinig partijen reductiedoelstellingen geformuleerd hebben op het niveau waarop DNB voornemens is ze te gaan uitvragen, laat staan dat zij reeds op volledige doorkijk-basis hierover rapporteren. Dit zal betekenen dat dergelijke rapportages aanvullend ontwikkeld moeten worden.”

De balans tussen ESG en uitvoerbaarheid

Een bijkomend vraagstuk is dat pensioenfondsen, hun fiduciair vermogensbeheerders en custodians bezig zijn met het ontwikkelen van compleet nieuwe rapportagesets voor solidaire en flexibele premieregelingen. In de praktijk betekent dit dat er weinig capaciteit beschikbaar is om op korte termijn aanvullende rapportages te ontwikkelen.

Gerben Schreurs pleit dan ook voor een pragmatische aanpak: “Laat de nieuwe ESG rapportagevereisten samenvallen met de nieuwe rapportagevereisten onder de WTP. Dit zorgt ervoor dat bestaande rapportages even ongemoeid blijven. De nieuwe ESG rapportagevereisten kunnen dan worden geïncorporeerd in de nieuwe WTP-rapportages. Immers, het aanpassen van rapportages is in de praktijk veel lastiger dan gedacht, gezien alle controle maatregelen die op rapportages van toepassing zijn.”

Een kans voor verbetering

Ondanks de uitdagingen biedt de nieuwe regelgeving ook kansen. Het dwingt pensioenfondsen om hun ESG-beleid verder te concretiseren en na te denken over hoe ze duurzaamheidrisico’s in hun portefeuilles kunnen verminderen. Door de focus te leggen op relevante en haalbare doelstellingen, kunnen fondsen niet alleen voldoen aan de eisen van de toezichthouders, maar ook transparanter zijn naar hun achterban over hun bijdrage aan een duurzamere wereld.

Conclusie

Terwijl de nieuwe ESG-rapportagevereisten van DNB pensioenfondsen dwingen om meer inzicht te geven in hun klimaatrisico’s en duurzame beleggingen, pleit Avida International voor een pragmatische benadering. Alleen door rekening te houden met de beperkingen van fondsen, kunnen de nieuwe rapportageverplichtingen echt bijdragen aan duurzamer beleggen, zonder onnodige druk te leggen op de operationele capaciteit van pensioenfondsen. Samenwerking met ketenpartners zal essentieel zijn om de benodigde stappen snel en effectief te zetten.

Gerben Schreurs

Managing Partner, NL | An experienced professional in investment governance and outsourcing strategies.

https://www.linkedin.com/in/gerben-schreurs-1b49971b/
Previous
Previous

Risicobeheer pensioenfondsen van uitbestedingsrelaties is ondermaats

Next
Next

Communicatie wordt in het WTP tijdperk meer dan ooit belangrijk als Kernactiviteit van het Pensioenbedrijf'